Nieuwsartikelen

Mensenrechtenschending: (Nederlandse) supermarktketens gaan voor grove winsten en marktaandeel

In de op 3 juli 2019 door Oxfam Novib gepubliceerde Behind The Barcode ranglijst is het schokkend dat Nederlandse supermarktketens zó slecht scoren. Niet alleen worden de mensenrechten van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden geschonden, maar zelfs de Nederlandse boeren  kunnen geen vuist maken tegen de onderhandelingsmacht van de supermarkten.

*Waar een klein land groot in kan zijn*

Het volledige bericht is te lezen op de site van Oxfam Novib.

https://www.oxfamnovib.nl/persberichten/aldi-lidl-en-plus-scoren-slecht-op-supermarktenranglijst-oxfam-novib

04-07-2019

Pure Drops olive oil amongst the 11 best extra virgin olive oils in the world

On Wednesday 8 May 2019 The Independent IndyBest rated Pure Drops organic extra virgin olive oil as one of the 11 best extra virgin olive oils that should be a kitchen staple.

According to IndyBest’s independent product reviews that are compiled through a mix of expert opinion and real-world testing “Pure Drops is a proudly Greek extra virgin oil that uses only hand-picked organic olives from the highly regulated protected designation of origin (PDO) town of Kranidi in the Peloponnese region. So it seems only right that we’d put it to the test in a Greek salad – where it really came to life. That robust, sun-ripened olive flavour really comes to the fore, with only a touch of bitterness on the finish.”

https://www.independent.co.uk/extras/indybest/food-drink/best-extra-virgin-olive-oils-cooking-10294489.html

Pure Drops olive oils are sold in Selfridges (UK) and in Sligro (Netherlands). https://www.puredrops.gr

June 2019

“Biologisch voedsel is niet veiliger en waarschijnlijk ook niet voedzamer”

In een interview met de Spaanse krant El Pais geeft de heer Bernhard Url, directeur van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), antwoorden op vragen over voedselveiligheid. Biologisch voedsel is niet veiliger en waarschijnlijk ook niet voedzamer. Het grootste voedselprobleem in Europa is de overdaad aan calorieën en de daaruit voortvloeiende obesitas-epidemie.De grootste voedselbedreigingen zijn bacterie-, virus- en voedselvergiftigingen. Ons voedsel komt overal vandaan en de complexiteit van de voedselketen maakt controle op herkomst lastig.

Bron: elpais.com
Stukken uit dit interview zijn onder meer op 05.10.2018 geplubliceerd door Biojournaal
http://www.biojournaal.nl/article/9039013/biologisch-voedsel-is-niet-veiliger-en-waarschijnlijk-ook-niet-voedzamer/

Albert Heijn en Jumbo bedriegen consument met onjuiste informatie

Albert Heijn en Jumbo hebben op schapkaartjes van diverse groenten en fruit het verkeerde land van herkomst weergegeven. Foodwatch heeft dit bedrog reeds eerder aan het licht gebracht. Nadat televisieprogramma Radar ook aandacht besteedde aan dit bedrog, heeft de Reclame Code Commissie (RCC) nu ook geconstateerd dat beide ketens de Europese regels hebben overtreden.
01.08.2018 Foodwatch.nl

Het gevaar van veganisme
What REALLY happens to your body when you go vegan

Voedingsdeskundigen waarschuwen dat veganistische diëten schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen. Deze diëten vermijden vlees, vis en zuivel, wat kan leiden tot ‘verwoestende’ gezondheidseffecten en zelfs tot overlijden. Kinderen die een dergelijk dieet volgen zijn ‘slanker en kleiner’ dan kinderen die vlees eten of dan kinderen die vegetarisch eten met melk, eieren en kaas.

Maar veganisme wordt steeds populairder. Experts waarschuwen voor het gebrek aan vitamine B12, calcium, zink en hoogwaardige proteïnen, wat schade aan het zenuwstelsel kan opleveren.           Gebrek aan eiwitten kan leiden tot onvoldoende groei, terwijl te veel vezels het kind al snel een vol gevoel geeft, waardoor het te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Zelfs de borstvoeding van een veganistische moeder kan een tekort aan vitamine B12 en calcium opleveren voor de baby. Voor hen zou het goed zijn melksupplementen te gebruiken die zich niet in drankjes als rijstmelk, amandelmelk en sojamelk bevinden.

Volgens voedingsdeskundigen is het volgen van een vegetarisch dieet waarbij wel melk en eieren gegeten mag worden ‘algemeen veilig’.

Naast een waarschuwing tegen veganistische diëten voor kinderen wordt ook gewaarschuwd voor glutenvrije voeding die een impact kan hebben op de groei van kinderen en obesitas kan bevorderen. Tijdens een studie van 654 glutenvrije producten werd vastgesteld dat glutenvrij brood veel meer verzadigde vetten bevat, dat glutenvrije pasta veel meer suiker bevat en dat glutenvrije koekjes lagere hoeveelheden proteïnen en hogere hoeveelheden vetten bevatten.

Bron: Dailymail.co.uk | Bron: Biojournaal, publicatiedatum 8-10-2018

Rupsen en motten in biologische beschuiten Albert Heijn

Twitteraar Luc Hoogenstein meldt dat hij meer dan 40 rupsen en een mot heeft gevonden in de biologische beschuiten van Albert Heijn.

De tweet met filmpje staan op https://twitter.com/luchoogenstein/status/1043796522012471296

Bron: Twitter | 24 september 2018

Biologische yoghurt bevat vaak te veel suiker

Volgens recent onderzoek zijn het juist de biologische yoghurtproducten die de meeste suiker bevatten. Voor dit onderzoek zijn meer dan 900 verschillende yoghurtproducten uit supermarkten onderzocht. BMJ Open heeft het onderzoeksrapport gepubliceerd en het is uitermate schokkend dat het juist de biologische varianten zijn die de meeste suiker bevatten.

Wilt u het artikel, dat op 19 september 2018 door Biojournaal, BBC en andere nieuwsbronnen werd gepubliceerd, verder  lezen klik dan op onderstaande links
http://www.biojournaal.nl/article/9020315/Bio-yoghurt-bevat-vaak-te-veel-suiker
https://www.bbc.com/news/health-45565364

Zie ook onze artikelen “Bio is niet beter” van 27.11.2017 en “Voor je gezondheid hoef je niet voor biologische producten te kiezen” van 12.11.2017

Ekoplaza liegt en moet reclame aanpassen

Stichting Reclame Code Commissie heeft op 17 september 2018 na een klacht over misleidende reclame en onjuiste beweringen door bio winkel Ekoplaza, deze bio keten veroordeelt tot het aanpassen van haar reclames.
Het door de Stichting uitgebrachte rapport is openbaar:
https://www.foodlog.nl/files/achtergrond/Rapport_Reclame_Code_Commissie.pdf

Ekoplaza liegt met haar gifvrij-claim

Biologische supermarktketen Ekoplaza heeft onterecht beweerd de enige gifvrije supermarkt te zijn. De Reclame Code Commissie heeft de keten bevolen de gifvrij-claim niet langer te bezigen. Ekoplaza beweerde in reclame uitingen de enige gifvrije supermarkt te zijn, omdat de bij de Udea winkelformule aangesloten biologische boeren gifvrij werken werken. Dit is pertinent onwaar, omdat ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen gif bevatten.
19 september 2018 | Diverse bronnen: onder meer Distrifood 19.09.2018 en De Telegraaf van 20.09.2018
https://www.distrifood.nl/branche-bedrijf/nieuws/2018/09/ekoplaza-deed-onterecht-gifvrij-claim-101119071

Zie ook onze artikelen over wettelijk toegestane bestrijdingsmiddelen in de bio landbouw.

Ekoplaza verkoopt DoBio vegetarische lasagne met vlees!

Ekoplaza vraagt consumenten om de vegetarische lasagne van het merk DoBio terug te brengen naar de winkel, omdat deze VLEES bevat! Het betreft de producten met THT 07-09-2018 en Lotnummer 3331831025. Koen Gevaert, eigenaar van DoBio, zegt niet te weten wat er precies gebeurd is. Wel zullen ze corrigerende maatregelen nemen, door bijvoorbeeld het verschil tussen de vegetarische en gewone lasagne visueel zichtbaar maken.
Dit bericht werd door Biojournaal op 6 september 2018 gepubliceerd.
http://www.biojournaal.nl/artikel/30758/Vlees-in-vegetarische-lasagne-Ekoplaza

foodwatch schrikt van falende controle op biologische producten

foodwatch komt er eindelijk achter dat biologisch helemaal niet zo biologisch is
en is behoorlijk geschrokken van het gebruik van verboden landbouwmiddelen in de
biologische sector en de falende controle van controlerende instantie Skal.
Uit opgevraagde inspectierapporten blijkt dat fipronil slechts het topje van de ijsberg is..
Op zaterdag 16 juni 2018 bericht foodwatch over haar bevindingen in diverse media.
17 juni 2018 |Bron: foodwatch.org/nl Nieuwsbericht Fipronil dossier
www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/nvwa/actuele-nieuwsberichten/
gewobde-inspectierapporten-naast-fipronil-nog-minstens-15-andere-verboden-middelen/

Dienst Voedselveiligheid en Consumentenbescherming Nedersaksen/Duitsland maakt melding van“Sporen van fipronil in Nederlandse bio-eieren”

Er zijn weer sporen van fipronil in Nederlandse eieren gevonden. Het gaat om eieren die nota bene afkomstig zijn van een biologische legkippenboerderij uit Nederland. Dat heeft de Dienst voor Voedselveiligheid en Consumenten bescherming (Landesamt für Lebensmittelsicherheit und Verbraucherschutz)van de Duitse deelstaat Nedersaksen vrijdag 8 juni 2018 bekendgemaakt . De eieren worden uit de handel gehaald en de Nederlandse autoriteiten zijn ingelicht.

Blijkbaar waren dezelfde bedrijven die betrokken waren bij het fipronilschandaal van 2017 opnieuw bij deze zaak betrokken. “De bevindingen zijn in lijn met de huidige Nederlandse persrapporten”, staat er in het uit Hannover afkomstige bericht.

12 juni 2018 | Bron: Landesamt für Lebensmittelsicherheit und Verbraucherschutz, persbericht 8 juni 2018

Nederlandse overheid staat gebruik van fipronil toe

Met fipronil vervuilde pluimveemest mag worden gemengd en verwerkt tot compost.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat bij brief van 8 juni 2018 aan de Tweede Kamer weten dat, voor mestvoorraden die laag verontreinigd zijn het onder voorwaarden tijdelijk is toegestaan dat deze op één centrale locatie worden gehomogeniseerd met schone mest en verder worden verwerkt tot en gebruikt als compost.

Dit proces zal plaatsvinden conform een door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) goedgekeurd hygiëneprotocol, waarmee de risico’s voor milieu worden geborgd en duidelijkheid wordt gegeven aan ondernemers waaraan te voldoen. Gehomogeniseerde mest waarvan de gehalten fipronil en amitraz in de mest zich onder de detectielimieten bevinden, mogen als categorie 2-materiaal gebruikt worden. Geen categorie-2 gehomogeniseerde mest moet alsnog worden verbrand.

De volledige brief is te lezen op de site van Rijksoverheid. www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/06/08/kamerbrief-met-reactie-op-brief-van-gemeente-barneveld-en-initiatiefnemers-fipronil-meldpunt-gelderse-vallei

12 juni 2018 | Bron: Rijksoverheid

Kosten BIO certificaten nekken vooral kleinere telers en boeren

Uit de resultaten van een door de Purdue University uitgevoerd onderzoek, blijkt dat het aantal biologische telers in het mid-westen van Amerika sinds 2008 is teruggelopen van 14.540 naar 12.818 in 2015.

Aan de sterk groeiende vraag naar biologische groenten en fruit ligt het niet. Wel aan het gedoe omtrent de procedure van aanvraag en verlenging van bio certificaten en de exorbitant hoge kosten zijn door kleinere telers en boeren niet op te brengen.  Ook andere (grotere) bedrijven hebben van het bio-keurmerk afgezien.

Uit het onderzoek bleek  tevens dat in kleinere regio’s consumenten er op vertrouwen dat ook zonder keurmerk de producten van goede kwaliteit zijn. Het volledige artikel is te lezen op de site van de Purdue University in de USA.

5 juni 2018 | Bron: Purdue University,USA 31 mei 2018

www.purdue.edu/newsroom/releases/2018/Q2/farmers-drop-organic-labels-over-certification-process,-access-to-markets,-study-says.html

*Zie ook ons nieuwsartikel van 27.11.2017   “Bio is niet beter”

Bestrijdingsmiddel Vitisan toegestaan in biologische fruitteelt

Ook dit jaar staat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het biologische fruittelers toe om gedurende het teeltseizoen 2018 voor de bestrijding van fruitschurft gebruik te maken van het bestrijdingsmiddel Vitisan. Dit, door Nieuwe Oogst gepubliceerd artikel op 18 april 2018, is op hun site na te lezen.
www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/04/18/vitisan-beschikbaar-voor-biologische-bestrijding-fruitschurft

19 april 2018| Bron: Nieuwe Oogst

Biologische producten zijn niet vrij van ziekmakende bacteriën

Listeria, salmonella en E.coli zijn veel voorkomende ziekmakende bacteriën.
Deze bacteriën komen ook voor op biologische groenten en fruit en kunnen ernstige voedselvergiftiging veroorzaken.

Listeria besmetting

De Listeria monocytogenes bacterie zit in de darmen van mensen en dieren. Ook is de bacterie te vinden in de grond, het oppervlaktewater, in de keuken en in de koelkast. En ja, zelfs in de diepvries weet deze bacterie zich te vermenigvuldigen! De Listeria is gevaarlijk als het in grote hoeveelheden aanwezig is. Rauwe groenten en fruit behoren tot de risico groep; daarom altijd wassen voor consumptie. Een besmetting met Listeria is lastig te achterhalen, terwijl men er ernstig ziek van kan worden.

Salmonella besmetting herkennen

Een salmonella besmetting kan resulteren in misselijkheid, overgeven, buikpijn, koorts en (bloederige) diarree. Deze symptomen doen zich meestal binnen 12 tot 72 uur na blootstelling aan de bacterie voor. De meeste mensen worden vanzelf weer beter, maar vooral mensen met een verminderde weerstand kunnen ernstig ziek worden van de bacterie. Als je na het eten van een product deze symptomen hebt, neem dan contact op met een dokter.

E.coli
Een E.coli besmetting uit zich vaak in misselijkheid, braken en diarree. Het in acht nemen van goede hygiëne is belangrijk, vooral ook omdat E.coli zich snel via kruisbesmetting verspreidt. Na toiletbezoek en contact met dieren de handen goed wassen. Wees voorzichtig met (open)zwemwater.

29 maart 2018 | Raadpleeg de website van de NVWA en het RIVM voor meer informatie.

VegaMania en Excealoe op Biobeurs 2018

De Aloë Vera producten van Excealoe worden op 17 en 18 januari op de Biobeurs 2018 gepresenteerd. Onder de naam ALOE YES wordt een uitgebreid assortiment van food en non-food producten geleverd. Lees verder door op onderstaande link te klikken.

http://www.biojournaal.nl/artikel/27936/Alo%C3%AB-Vera-producten-van-Excealoe-nieuw-op-Bio-beurs

“Meer dan 50 procent van de bio-aardappeloogst gaat verloren”

Op de weg van de akker naar het bord van de eindverbruiker gaat meer dan de helft van de aardappeloogst verloren. De verliezen ontstaan over de gehele toegevoegde waardeketen, dus bij de producenten, de groothandel en retailers, de verwerkers en de consumenten. Dat toont een Zwitsers onderzoek van Agroscope en ETH Zürich. Optimalisering en gedragsveranderingen zijn de oplossing.

De cijfers zijn verbazingwekkend: bij conventioneel geteelde consumptieaardappelen gaat 53 procent verloren, bij biologisch geproduceerde aardappelen zelfs 55 procent.

Het op 6 december 2017 door het Biojournaal gepubliceerde bericht is via onderstaande link verder te lezen www.biojournaal.nl/artikel/27688/Meer-dan-50-procent-van-de-bio-aardappeloogst-gaat-verloren

Bio is niet beter

Bio is niet beter voor het milieu, niet beter voor je gezondheid en zeker niet voor je portemonnee.
De voordelen van biolandbouw worden overschat.
Biolandbouw lijkt op het eerste gezicht beter voor de biodiversiteit, maar een groot probleem van de biolandbouw vormt het landgebruik. Biolandbouw heeft ongeveer een vijfde lagere opbrengsten. Je hebt dus meer grond nodig voor dezelfde hoeveelheid voeding. Als we meer bio voeding eten, hebben we meer grond nodig. Dat leidt tot extra ontbossing en minder natuurgebied.

VERVUILING DOOR GIFTIGE PESTICIDEN
De meeste consumenten die biologische voeding kopen, denken dat biolandbouw geen gebruik maakt van schadelijke pesticiden. Biologische groenten hebben iets hogere risico’s op besmettingen met schadelijke bacteriën zoals E.coli omdat de biolandbouw vaker gebruik maakt van onbehandelde dierlijke mest. Ook biologisch vlees bevat iets vaker schadelijke bacteriën omwille van het lagere gebruik van antibiotica in de bio veeteelt.

Vaak beweren consumenten dat bio voeding beter smaakt. Dat is een illusie. Uit blinde testen blijkt dat consumenten niet weten welk product biologisch is. Zodra ze geloven dat een product biologisch is, vinden ze het lekkerder, zelfs als ze werden wijsgemaakt dat het product biologisch is.

27.11.2017 |Het artikel van EOS Wetenschap is voor de leesbaarheid door VegaMania bewerkt. Het volledige artikel kunt u op de site van EOS lezen https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/bio-niet-beter

Koper is een biopesticide

Bioboeren gebruiken geen chemische pesticiden, wel natuurlijke middelen om hun teelten te beschermen tegen ziekten en plagen. “Maar natuurlijk is niet per definitie beter of onschadelijk”, merkt wetenschapsjournalist Dieter De Cleene (EOS) op. “Verschillende in de biolandbouw toegestane middelen breken trager af, zijn giftiger en schadelijker voor nuttige insecten dan sommige chemische producten. Vooral koper komt daarbij in beeld omdat het een zwaar metaal is dat zeer traag afbreekt in de bodem.

Het door EOS Wetenschap gepubliceerde artikel is voor de leesbaarheid door VegaMania bewerkt. Het volledige artikel is via onderstaande link te lezen.

23 november 2017 | Publicatiebron: www.vilt.be/koper-is-een-biopesticide-dat-vraagt-om-een-alternatief

Massaal dierenleed bij productie Italiaanse biologische kaasspecialiteiten

CIWF bezocht negen bedrijven, waaronder één biologische, waar melk wordt geproduceerd voor Parmezaanse kaas en Grana Padano.
De dieren stonden op vieze betonnen vloeren en kwamen nooit in de wei.
Ook werden verwondingen aangetroffen als gevolg van ongeschikte stallen, evenals pootproblemen en kreupele dieren. Op de betonnen vloeren die besmeurd zijn met uitwerpselen en urine glijden de koeien makkelijk weg.

Bron: CIWF, 25 november 2017
https://www.ciwf.nl/nieuws/2017/11/massaal-dierenleed-bij-parmezaanse-kaas-en-grana-padano

Voor je gezondheid hoef je niet voor biologische producten te kiezen

BESTRIJDINGSMIDDELEN OP GROENTEN EN FRUIT

Uit onderzoek bleek afgelopen week dat aardbeien uit de supermarkt vaak meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan andere groente- en fruitsoorten. Maar hoe erg is dat? Welke mythen over het bespuiten van groente- en fruit kloppen niet, en welke veelgehoorde beweringen hierover zijn wel waar? NU.nl legde deze acht stellingen voor aan experts.

1. Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor de gezondheid: feit/fabel
2. Biologische groente en fruit zijn gezonder: fabel
3. Op fruit zitten meer bestrijdingsmiddelen dan op groente: fabel
4. Als je groente en fruit wast zijn alle bestrijdingsmiddelen verdwenen: fabel
5. Voorgewassen groente zijn al vrij van bestrijdingsmiddelen: fabel
6. Het is altijd goed om je fruit te schillen: fabel/feit
7. Als je groentes kookt verdwijnen de bestrijdingsmiddelen: fabel
8. Je kunt makkelijk achterhalen welke bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt: fabel

De antwoorden op de stellingen zijn door VegaMania verkort overgenomen. Het volledige artikel is na te lezen op  www.nu.nl/eten-en-drinken/4998548/feit-of-fabel-moet-weten-bestrijdingsmiddelen-groente-en-fruit.html

1. Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor de gezondheid: feit/fabel

Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij Het Voedingscentrum: “Of een stof giftig is of niet heeft alles te maken met de hoeveelheid.  Daarom zijn er voor bestrijdingsmiddelen strenge limieten vastgesteld voor de hoeveelheid die nog op een product mag zitten.

Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit van Utrecht: “Alles is giftig, het hangt er alleen van af hoeveel je binnen krijgt, maar dat geldt ook voor inname van te veel zout en peper.”

2. Biologische groente en fruit zijn gezonder: fabel

Van der Vossen: “Voor je gezondheid hoef je niet voor biologisch eten te kiezen. Wel kun je voor biologisch kiezen als je wilt dat er minder soorten bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Bij de teelt van biologisch eten wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp, bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong en mechanische bestrijding, zoals wieden van onkruid.”

Van den Berg: “Bij de stoffen die tegenwoordig gebruikt worden is al goed getest of ze bijvoorbeeld kankerverwekkend voor de mens kunnen zijn. De stoffen die dat waren, zijn allemaal al uit de handel gehaald. Wat betreft de menselijke risico’s maakt het dus niet veel uit of je biologisch gezond of normale vruchten en groente eet. Want beide zouden veilig moeten zijn voor je gezondheid.

3. Op fruit zitten meer bestrijdingsmiddelen dan op groente: fabel

Van der Vossen: “Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen groente en fruit. Wel wordt gekeken naar de hoeveelheid van een bestrijdingsmiddel die op producten is toegestaan.

4. Als je groente en fruit wast zijn alle bestrijdingsmiddelen verdwenen: fabel

Van der Vossen: “De resten bestrijdingsmiddelen die nog over zijn zitten op of in het product. Het wassen van groente en fruit helpt vaak niet om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen te verminderen. Veel gewasbeschermingsmiddelen zijn juist zo gemaakt dat ze ook tegen een regenbui moeten kunnen.”

Van den Berg: “..toxicologisch gezien hoef je ze voor wat betreft de pesticiden niet te wassen.”

5. Voorgewassen groente zijn al vrij van bestrijdingsmiddelen: fabel

Van der Vossen: “Er is geen verschil tussen voorgewassen producten of losse groente en fruit. Veel bestrijdingsmiddelen trekken verder het product in dan alleen de schil, dus je kan het niet afwassen.”

Van den Berg: “Je wast ze eigenlijk alleen voor je eigen geruststelling om eventuele insecten of zand eruit te halen.”

6. Het is altijd goed om je fruit te schillen: fabel/feit

Van der Vossen: “Fabel. Het is niet nodig groente en fruit te schillen of te wassen om de resten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen.”

Van den Berg: “Feit. Dat heeft zeker zin, al gebeurt dit vaak uit angst. Wanneer je peren of appels schilt haal je het kleine beetje dat er nog aan bestrijdingsmiddelen kan zitten vrijwel helemaal weg. Dat geldt alleen niet voor de bestrijdingsmiddelen die binnen in de groenten of het fruit zitten.”

7. Als je groentes kookt verdwijnen de bestrijdingsmiddelen: fabel

Van der Vossen: “Het hangt van het middel af, maar veel zijn hittebestendig. Dus door groente en fruit te koken verdwijnen de bestrijdingsmiddelen niet uit het product.”

Van den Berg: “Je moet dat per stof bekijken.  Als je echt zeker wilt zijn dat de restjes aan de buitenkant van een product nog verder worden verminderd dan kan je het beste wassen en schillen, maar honderd procent zal nooit lukken.”

8. Je kunt makkelijk achterhalen welke bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt: fabel

Van der Vossen: “In de wet staat duidelijk welke bestrijdingsmiddelen in welke hoeveelheden gebruikt mogen worden. Er zijn veel stoffen toegelaten, maar deze zijn niet terug te vinden op het etiket.”

Van den Berg. “Onmogelijk. Dat zal je als consument nooit weten. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt, tenzij toevallig een partij van groente en fruit gemeten is door een instituut als bijvoorbeeld de NVWA. Niet elke aardappel of aardbei kan immers worden doorgemeten.”

Bron: NU.nl, publicatiedatum 12 november 2017
Het volledige artikel is na te lezen op www.nu.nl/eten-en-drinken/4998548/feit-of-fabel-moet-weten-bestrijdingsmiddelen-groente-en-fruit.html

VegaMania op Biobeurs 2018

VegaMania zal in januari 2018 weer aanwezig zijn op de Biobeurs 2018 te Zwolle!

                                                                                                                                                             

“Organic farming causing harm to farmers. It’s a western concept”, says agriculturist

The state government is doing great harm to both farmers and the environment by blindly following organic farming, said noted agriculturist and Padma Shri awardee Subhash Palekar on Saturday.

Palekar is the inventor of zero budget natural farming (ZBNF), a method in which no fertilisers, insecticides or pesticides are used.

Criticising state government’s drive to spread organic farming, Palekar said, “This kind of farming destroys humus, leads to emission of greenhouse gases, creates heat in the soil and costs higher. Being a western concept, it is ‘videshi’, not ‘swadeshi’.”

For further reading the article that was published in New Indian Express on 25 June 2017, please click on below link.

http://www.newindianexpress.com/cities/bengaluru/2017/jun/25/organic-farming-causing-harm-to-farmers-says-agriculturist-1620673

CAUVIN OILS op SIAL2016 met twee nieuwe oliën

        virgin-organic-inca-inchi-oil-discovery-feb2016  Inca Inchi oil    fruite-vert-extra-virgin-olive-oil-2016-jpgFruitée vert extra virgin Olive oil

SIAL2016  HAL 5A STAND S036  Parijs 16–20 OKTOBER 2016

CAUVIN OILS, de Franse marktleider in speciale oliën, azijn en vinaigrettes, heeft vorige maand twee nieuwe smaken aan haar olie assortiment toegevoegd. Voor de discovery oils is dat de Virgin Organic Inca Inchi oil gemaakt van pinda’s uit Peru. Deze pinda’s – ook wel Inca pinda’s genoemd – zijn rijk in olie en worden reeds eeuwenlang door de Inca’s in het Amazonegebied verbouwd op 1700 meter hoogte en geroosterd gegeten. CAUVIN heeft van deze biologisch verbouwde pinda’s een mooie bijzondere olie gemaakt, welke vooral geschikt is voor koude gerechten zoals salades en het op smaak brengen van soep en sauzen.

Aan het extra virgin olive oil assortiment is de Fruitée vert extra virgin Olive oil toegevoegd. Het is een 100% Italiaanse olie van groene fruitige olijven uit de streek Puglia, die het vooral bij liefhebbers van een nadrukkelijk aanwezige geur en smaak goed zal doen. Vanwege haar karaktereigenschappen komt deze Fruité vert extra virgin Olive oil het beste tot haar recht in salades, visgerechten, gemengde groentes en  gekookte en gefrituurde gerechten.

VegaMania op VeggieWorld 2016http://www.biojournaal.nl/artikel/21813/Eerste-VeggieWorld-in-Utrecht-5-6-maart

VegaMania introduceert VeggieBel producten

http://www.biojournaal.nl/artikel/21839/Patés-en-kant-en-klare-maaltijdsauzen-VeggieBel-nu-ook-in-Nederland

VegaMania op de Biobeurs 2016
Biojournaal: VegaMania introduceert Puffins fruitsnacks

http://www.biojournaal.nl/artikel/21392/Vruchtensnack-Puffins-nu-ook-in-Nederland-verkrijgbaar

Biojournaal: VegaMania introduceert Cauvin oliën, azijnen en vinaigrettes
http://www.biojournaal.nl/artikel/21429/Biologische-oliën-en-dressings-van-Cauvin-op-de-Nederlandse-markt

Links
Voedselveiligheid www.voedingscentrum.nl

Nederlandse Voedsel en warenautoriteit www.nvwa.nl

www.rivm.nl

Europese Authoriteit Voedselveiligheid www.europa.nu.nl

European Food Safety Authority EFSA www.efsa.europa.eu

Food & Drink Federation
http://www.fdf.org.uk/corporate_pubs/brc-free-from-guidance.pdf

Foodwatch www.foodwatch.org