Nieuwsartikelen
Terugroepactie Bio chips wegens te hoog gehalte acrylamide
In samenspraak met het FAVV heeft supermarktketen Aldi besloten om de bio chips 100gr van het merk Pirato, wegens een te hoog gehalte aan acrylamide, uit de handel te nemen en roept klanten op deze chips niet te consumeren en terug te brengen naar de winkel.
Over acrylamide
Volgens het Voedingscentrum is acrylamide een stof die vrij kan komen bij het hoog verhitten van zetmeelrijke producten, zoals bijvoorbeeld gefrituurde aardappelproducten.
De reden voor de terugroepactie van Aldi heeft waarschijnlijk te maken met de conclusie van de European Food Safety Association (EFSA), dat uit dierstudies was gebleken dat de inname van acrylamide via voeding het risico op het ontwikkelen van kanker bij mensen mogelijk kan verhogen.
Bronnen: FAVV terugroepactie 24.02.2023, EFSA 04.06.2015
Redactionele noot: biologisch is geen garantie voor voedselveiligheid
Biologisch vlees belast het milieu
Enkele conclusies uit het rapport van adviesbureau Soil & More in opdracht van Greenpeace Duitsland:
Volledig zonder externe kosten zijn echter ook bio producten niet. Want ook zij belasten het milieu. Daarom zou de telersprijs van bijvoorbeeld bio-varkensvlees zo’n 23 procent hoger moeten liggen om de externe kosten te dekken.
Door op onderstaande link te klikken, kunt u het volledige artikel lezen.
Greenpeace Duitsland | Der Preis des Billigfleischs | 29 november 2020
https://www.greenpeace.de/themen/landwirtschaft/tierhaltung/der-preis-des-billigfleischs
Ook fruit wordt opzettelijk zoeter geteeld
Apples are getting sweeter
Excess sugar consumption is a problem in many countries in the world, as a single can of soda may already have half of all the recommended daily sugar for an adult. The irony is that if half a liter of soda can contain the equivalent of 13 teaspoons of sugar, three apples also do, because apples have been increasingly sweet. The difference between a soft drink and three apples is that, although the first option does not provide any nutritional value, the second provides vitamins, minerals
and fiber, and is also more satiating. So it is advisable to eat apples, even if they have a lot of sugar.
However, apples used to not have as much sugar, as he explains Daniel E. Lieberman in his book The History of the Human Body. And not just apples.
All modern fruits have been selectively cultivated to be much more sugary by artificial selection by farmers.
Apples from a few centuries ago were probably as sweet as a carrot.
In fact, the old carrots were not like the current ones either, as we already explained: Carrots are orange thanks to the patriotism of the Netherlands!
The oldest known evidence of the use of carrots by humans in Afghanistan dates back to 3,000 BC. C. Those carrots were purple on the outside and yellow on the inside.
According to a study by the University of Texas biochemist Donald Davis, even in the 1950s many fruits were already different. The current ones, in comparison, are 50% poorer in iron and with 12% less calcium and 15% vitamin A.
Source: explica.co | 6 June 2020
https://www.explica.co/apples-are-getting-sweeter-and-a-few-centuries-ago-they-were-as-sweet-as-a-carrot/
GOED NIEUWS: boetes voor 3 Franse supermarktketens
Het bericht dat 3 Franse supermarktketens zijn beboet voor het niet respecteren van prijzen aan de bron is in verschillende media gepubliceerd en door VegaMania integraal overgenomen.
3 French supermarket chains fined for not respecting farmer prices
The Directorate General for Competition, Consumption and Fraud Suppression (DGCCRF) of France has reported that three supermarket chains have been fined and will have to pay more than 4 million Euro for not respecting farmers’ prices. The biggest sanction has been applied to Carrefour, with a 2.93 million Euro fine. For their part, Sistème U will have to pay 1.14 million, and Intermarché 211,000 Euro.
These amounts are proportional to the number and extent of the delays, as well as the expected billing. Trade negotiations between distributors, agricultural producers and industrialists are carried out from mid-October to the end of February and must establish the prices of the products that will be placed on the shelves during the next year.
The DGCCRF has said that “the fact of not having signed the agreement within the allowed time is likely to break the balance of power in favor of the distributor,” adding that some 5,500 controls have been made on the application of the new rules governing promotions.”
French regulations
The regulations in France were promulgated in October 2018, aiming to prevent the domino effect caused by the price war between the four major distributors in France. In the course of these negotiations, they demand increasingly lower prices from their suppliers, which in turn buy the agricultural raw materials from producers in the cheapest way possible.
Source: hortoinfo.es | Fresh Plaza Publication date: 14 Feb 2020
Zweden: Minder vraag naar biologisch
Net als reeds in Noorwegen geconstateerd, neemt ook in Zweden de vraag naar biologische producten af. Scandinaviërs hebben een groot vertrouwen in producten van eigen bodem.
In het marktrapport van Ekologiska Lantbrukarna (de Zweedse belangenorganisatie voor biologische boeren) is te lezen dat de productie van biologische producten sneller is gegroeid dan de vraag ernaar op de Zweedse markt. De verminderde vraag naar Zweedse producten begon al in 2017, maar toen was het nog niet zo zichtbaar. Dat kwam vooral omdat de aanvullende import van biologische producten (die enkele jaren achterliep) in die periode alleen maar bleef toenemen.
Een paar jaar geleden wilde iedereen meer biologische producten en de biologische boeren sprongen daarop in. Het duurt een paar jaar voor een boerderij over is op biologische productie en nu die bedrijven er klaar voor zijn, is de vraag op de markt afgenomen. Dat de vraag naar biologisch afneemt heeft te maken met het feit dat biologische boeren reageren op de signalen van de markt en het feit dat de 5-jarige milieuverbintenissen van veel biologische boeren aflopen, wat het voor hen mogelijk maakt om in 2020 te stoppen met biologisch produceren.
Vega-trend versus biologisch
In de Zweedse samenleving is nu de ‘vega-trend’ gaande: consumenten minderen op dierlijke producten en vervangen deze zoveel mogelijk door plantaardige producten. Volgens het rapport heeft de trend meer invloed op de biologische producten dan op de conventionele. De consumenten die namelijk over zijn gestapt op biologische producten, zijn sneller geneigd helemaal over te stappen op plantaardige producten als de argumenten hetzelfde zijn: gezondheid en milieu.
Het rapport concludeert dat de vega-trend, die vaak als bedreiging van de Zweedse biologische productie wordt gezien, juist geen bedreiging hoeft te zijn. Daarvoor moet de Zweedse biologische productie zich wel aanpassen aan de trend en ervan profiteren, in de hoop dat het ‘trendvoedsel’ Zweedse biologische grondstoffen bevat. [Bewerkt bericht uit Biojournaal,15 januari 2020 en ja.se]
Voedseldumping in Europa
Als gevolg van de vernietiging van aubergines en tomaten in Spanje, heeft onder meer Groentenieuws op 9 januari 2020 het gesprek hierover met de Spaanse voorzitter van de Vereniging van Onafhankelijke Telers gepubliceerd. Het vernietigen van voedsel is eigenlijk alledaagse praktijk en dat dit gebeurt terwijl honderden miljoenen mensen armoede en hongersnood lijden is verschrikkelijk. Economisch gewin gaat nog steeds boven alles. Het artikel is via de volgde link te lezen
https://www.groentennieuws.nl/article/9178431/spaanse-aubergines-en-tomaten-gedumpt/
Verboden promotiestunt Albert Heijn
Belgische Economische Inspectie opent onderzoek naar promotiestunt Albert Heijn
De Belgische economische inspectie is een onderzoek gestart naar de nieuwe promotiestunt van Albert Heijn. De supermarktreus biedt producten aan voor 1+2 gratis. Deze actie is in strijd met Belgische wetgeving, waar het verboden is dat supermarkten met verlies verkopen. “Grote spelers kunnen zo de kleintjes wegconcurreren en de markt domineren. Dat kunnen we niet toelaten”, zei minister Kris Peeters van Consumentenzaken.
Dit verbod lijken Nederlandse supermarkten te negeren. De Albert Heijn stunt zou gericht zijn tegen Jumbo, de nieuwe uitdager voor Albert Heijn op de Belgische markt. Goed dat de Belgische inspectie op de kleintjes let!
Bron: Gondola, 6 januari 2020
https://www.gondola.be/nl/news/economische-inspectie-opent-onderzoek-naar-nieuwe-promotiestunt-albert-heijn
Noren doen niet aan biologische hype, maar vertrouwen op goede kwaliteit lokaal geproduceerde groenten en fruit
De interesse voor biologische groente en fruit is niet bijzonder groot in Noorwegen. De verkoop ligt rond de 2,5 procent. Het lijkt erop dat consumenten tevreden zijn met het kopen van gewone groente en fruit. Telers werd door de Noorse overheid opgedragen om meer biologische groenten en fruit te telen maar de consumenten kopen het niet. In plaats daarvan wordt het als gewoon fruit verkocht.
Biologisch wordt niet verkocht
Bij Hardanger Fjordfrukt, in het westen van Noorwegen, ervaren ze moeilijkheden met het verkopen van de biologische pruimen. Als de biologische pruimen niet worden besteld, worden ze, vanwege hun korte houdbaarheid, verpakt en verkocht als gewone pruimen.
Algemeen directeur Sigbjørn Brusletto: “Tot nu toe is er 37 ton aan biologische pruimen binnengekomen, waarvan slechts 3,8 ton daadwerkelijk als biologisch verkocht is. Noren lijken meer geïnteresseerd in lokaal geteelde groente dan in biologische groenten. Bovendien hebben ze veel vertrouwen in de kwaliteit van groente en fruit dat in Noorwegen geteeld is. Zelfs zo veel dat ze niet het gevoel hebben dat er een verschil is. Dat leidt ertoe dat ze niet bereid zijn om er meer voor te betalen.”
Daarmee lijkt het erop dat de trend van vorig jaar doorzet. In 2018 werd slechts een vierde deel van de biologische pruimen in Noorwegen als biologisch verkocht. Tussen 2015 en 2017 steeg de omzet van biologisch fruit met 40 procent, maar vorig jaar sloeg het om.
Veel verlies
Biologische pruimen kosten gemiddeld 25 procent meer dan gewone pruimen. Als 90 procent van de biologische pruimen uit Hardanger verkocht worden als gewone pruimen, voelen biologische telers dat in hun portemonnee. Het gaat om een verlies van meer dan 80 cent per kilo: geld dat het extra werk van het biologisch telen zou moeten compenseren.”
Bron: nrk.no | Het door het Biojournaal op 8 november 2019 overgenomen bericht is door VegaMania voor korte weergave bewerkt.
Mensenrechtenschending: (Nederlandse) supermarktketens gaan voor grove winsten en marktaandeel
In de op 3 juli 2019 door Oxfam Novib gepubliceerde Behind The Barcode ranglijst is het schokkend dat Nederlandse supermarktketens zó slecht scoren. Niet alleen worden de mensenrechten van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden geschonden, maar zelfs de Nederlandse boeren kunnen geen vuist maken tegen de onderhandelingsmacht van de supermarkten.
*Waar een klein land groot in kan zijn*
Het volledige bericht is te lezen op de site van Oxfam Novib.
https://www.oxfamnovib.nl/persberichten/aldi-lidl-en-plus-scoren-slecht-op-supermarktenranglijst-oxfam-novib
04-07-2019
June 2019
“Biologisch voedsel is niet veiliger en waarschijnlijk ook niet voedzamer”
In een interview met de Spaanse krant El Pais geeft de heer Bernhard Url, directeur van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), antwoorden op vragen over voedselveiligheid. Biologisch voedsel is niet veiliger en waarschijnlijk ook niet voedzamer. Het grootste voedselprobleem in Europa is de overdaad aan calorieën en de daaruit voortvloeiende obesitas-epidemie.De grootste voedselbedreigingen zijn bacterie-, virus- en voedselvergiftigingen. Ons voedsel komt overal vandaan en de complexiteit van de voedselketen maakt controle op herkomst lastig.
Bron: elpais.com
Stukken uit dit interview zijn onder meer op 05.10.2018 geplubliceerd door Biojournaal
http://www.biojournaal.nl/article/9039013/biologisch-voedsel-is-niet-veiliger-en-waarschijnlijk-ook-niet-voedzamer/
Albert Heijn en Jumbo bedriegen consument met onjuiste informatie
Albert Heijn en Jumbo hebben op schapkaartjes van diverse groenten en fruit het verkeerde land van herkomst weergegeven. Foodwatch heeft dit bedrog reeds eerder aan het licht gebracht. Nadat televisieprogramma Radar ook aandacht besteedde aan dit bedrog, heeft de Reclame Code Commissie (RCC) nu ook geconstateerd dat beide ketens de Europese regels hebben overtreden.
01.08.2018 Foodwatch.nl
Het gevaar van veganisme
What REALLY happens to your body when you go vegan
Voedingsdeskundigen waarschuwen dat veganistische diëten schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen. Deze diëten vermijden vlees, vis en zuivel, wat kan leiden tot ‘verwoestende’ gezondheidseffecten en zelfs tot overlijden. Kinderen die een dergelijk dieet volgen zijn ‘slanker en kleiner’ dan kinderen die vlees eten of dan kinderen die vegetarisch eten met melk, eieren en kaas.
Maar veganisme wordt steeds populairder. Experts waarschuwen voor het gebrek aan vitamine B12, calcium, zink en hoogwaardige proteïnen, wat schade aan het zenuwstelsel kan opleveren. Gebrek aan eiwitten kan leiden tot onvoldoende groei, terwijl te veel vezels het kind al snel een vol gevoel geeft, waardoor het te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Zelfs de borstvoeding van een veganistische moeder kan een tekort aan vitamine B12 en calcium opleveren voor de baby. Voor hen zou het goed zijn melksupplementen te gebruiken die zich niet in drankjes als rijstmelk, amandelmelk en sojamelk bevinden.
Volgens voedingsdeskundigen is het volgen van een vegetarisch dieet waarbij wel melk en eieren gegeten mag worden ‘algemeen veilig’.
Naast een waarschuwing tegen veganistische diëten voor kinderen wordt ook gewaarschuwd voor glutenvrije voeding die een impact kan hebben op de groei van kinderen en obesitas kan bevorderen. Tijdens een studie van 654 glutenvrije producten werd vastgesteld dat glutenvrij brood veel meer verzadigde vetten bevat, dat glutenvrije pasta veel meer suiker bevat en dat glutenvrije koekjes lagere hoeveelheden proteïnen en hogere hoeveelheden vetten bevatten.
Bron: Dailymail.co.uk | Bron: Biojournaal, publicatiedatum 8-10-2018
Rupsen en motten in biologische beschuiten Albert Heijn
Twitteraar Luc Hoogenstein meldt dat hij meer dan 40 rupsen en een mot heeft gevonden in de biologische beschuiten van Albert Heijn.
De tweet met filmpje staan op https://twitter.com/luchoogenstein/status/1043796522012471296
Bron: Twitter | 24 september 2018
Biologische yoghurt bevat vaak te veel suiker
Volgens recent onderzoek zijn het juist de biologische yoghurtproducten die de meeste suiker bevatten. Voor dit onderzoek zijn meer dan 900 verschillende yoghurtproducten uit supermarkten onderzocht. BMJ Open heeft het onderzoeksrapport gepubliceerd en het is uitermate schokkend dat het juist de biologische varianten zijn die de meeste suiker bevatten.
Wilt u het artikel, dat op 19 september 2018 door Biojournaal, BBC en andere nieuwsbronnen werd gepubliceerd, verder lezen klik dan op onderstaande links
http://www.biojournaal.nl/article/9020315/Bio-yoghurt-bevat-vaak-te-veel-suiker
https://www.bbc.com/news/health-45565364
Zie ook onze artikelen “Bio is niet beter” van 27.11.2017 en “Voor je gezondheid hoef je niet voor biologische producten te kiezen” van 12.11.2017
Ekoplaza liegt en moet reclame aanpassen
Stichting Reclame Code Commissie heeft op 17 september 2018 na een klacht over misleidende reclame en onjuiste beweringen door bio winkel Ekoplaza, deze bio keten veroordeelt tot het aanpassen van haar reclames.
Het door de Stichting uitgebrachte rapport is openbaar:
https://www.foodlog.nl/files/achtergrond/Rapport_Reclame_Code_Commissie.pdf
Ekoplaza liegt met haar gifvrij-claim
Biologische supermarktketen Ekoplaza heeft onterecht beweerd de enige gifvrije supermarkt te zijn. De Reclame Code Commissie heeft de keten bevolen de gifvrij-claim niet langer te bezigen. Ekoplaza beweerde in reclame uitingen de enige gifvrije supermarkt te zijn, omdat de bij de Udea winkelformule aangesloten biologische boeren gifvrij werken werken. Dit is pertinent onwaar, omdat ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen gif bevatten.
19 september 2018 | Diverse bronnen: onder meer Distrifood 19.09.2018 en De Telegraaf van 20.09.2018
https://www.distrifood.nl/branche-bedrijf/nieuws/2018/09/ekoplaza-deed-onterecht-gifvrij-claim-101119071
Zie ook onze artikelen over wettelijk toegestane bestrijdingsmiddelen in de bio landbouw.
Ekoplaza verkoopt DoBio vegetarische lasagne met vlees!
Ekoplaza vraagt consumenten om de vegetarische lasagne van het merk DoBio terug te brengen naar de winkel, omdat deze VLEES bevat! Het betreft de producten met THT 07-09-2018 en Lotnummer 3331831025. Koen Gevaert, eigenaar van DoBio, zegt niet te weten wat er precies gebeurd is. Wel zullen ze corrigerende maatregelen nemen, door bijvoorbeeld het verschil tussen de vegetarische en gewone lasagne visueel zichtbaar maken.
Dit bericht werd door Biojournaal op 6 september 2018 gepubliceerd.
http://www.biojournaal.nl/artikel/30758/Vlees-in-vegetarische-lasagne-Ekoplaza
foodwatch schrikt van falende controle op biologische producten
foodwatch komt er eindelijk achter dat biologisch helemaal niet zo biologisch is
en is behoorlijk geschrokken van het gebruik van verboden landbouwmiddelen in de
biologische sector en de falende controle van controlerende instantie Skal.
Uit opgevraagde inspectierapporten blijkt dat fipronil slechts het topje van de ijsberg is..
Op zaterdag 16 juni 2018 bericht foodwatch over haar bevindingen in diverse media.
17 juni 2018 |Bron: foodwatch.org/nl Nieuwsbericht Fipronil dossier
www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/nvwa/actuele-nieuwsberichten/
gewobde-inspectierapporten-naast-fipronil-nog-minstens-15-andere-verboden-middelen/
Dienst Voedselveiligheid en Consumentenbescherming Nedersaksen/Duitsland maakt melding van: “Sporen van fipronil in Nederlandse bio-eieren”
Er zijn weer sporen van fipronil in Nederlandse eieren gevonden. Het gaat om eieren die nota bene afkomstig zijn van een biologische legkippenboerderij uit Nederland. Dat heeft de Dienst voor Voedselveiligheid en Consumenten bescherming (Landesamt für Lebensmittelsicherheit und Verbraucherschutz)van de Duitse deelstaat Nedersaksen vrijdag 8 juni 2018 bekendgemaakt . De eieren worden uit de handel gehaald en de Nederlandse autoriteiten zijn ingelicht.
Blijkbaar waren dezelfde bedrijven die betrokken waren bij het fipronilschandaal van 2017 opnieuw bij deze zaak betrokken. “De bevindingen zijn in lijn met de huidige Nederlandse persrapporten”, staat er in het uit Hannover afkomstige bericht.
12 juni 2018 | Bron: Landesamt für Lebensmittelsicherheit und Verbraucherschutz, persbericht 8 juni 2018
Nederlandse overheid staat gebruik van fipronil toe
Met fipronil vervuilde pluimveemest mag worden gemengd en verwerkt tot compost.
Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat bij brief van 8 juni 2018 aan de Tweede Kamer weten dat, voor mestvoorraden die laag verontreinigd zijn het onder voorwaarden tijdelijk is toegestaan dat deze op één centrale locatie worden gehomogeniseerd met schone mest en verder worden verwerkt tot en gebruikt als compost.
Dit proces zal plaatsvinden conform een door de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit) goedgekeurd hygiëneprotocol, waarmee de risico’s voor milieu worden geborgd en duidelijkheid wordt gegeven aan ondernemers waaraan te voldoen. Gehomogeniseerde mest waarvan de gehalten fipronil en amitraz in de mest zich onder de detectielimieten bevinden, mogen als categorie 2-materiaal gebruikt worden. Geen categorie-2 gehomogeniseerde mest moet alsnog worden verbrand.
De volledige brief is te lezen op de site van Rijksoverheid. www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2018/06/08/kamerbrief-met-reactie-op-brief-van-gemeente-barneveld-en-initiatiefnemers-fipronil-meldpunt-gelderse-vallei
12 juni 2018 | Bron: Rijksoverheid
Kosten BIO certificaten nekken vooral kleinere telers en boeren
Uit de resultaten van een door de Purdue University uitgevoerd onderzoek, blijkt dat het aantal biologische telers in het mid-westen van Amerika sinds 2008 is teruggelopen van 14.540 naar 12.818 in 2015.
Aan de sterk groeiende vraag naar biologische groenten en fruit ligt het niet. Wel aan het gedoe omtrent de procedure van aanvraag en verlenging van bio certificaten en de exorbitant hoge kosten zijn door kleinere telers en boeren niet op te brengen. Ook andere (grotere) bedrijven hebben van het bio-keurmerk afgezien.
Uit het onderzoek bleek tevens dat in kleinere regio’s consumenten er op vertrouwen dat ook zonder keurmerk de producten van goede kwaliteit zijn. Het volledige artikel is te lezen op de site van de Purdue University in de USA.
5 juni 2018 | Bron: Purdue University,USA 31 mei 2018
www.purdue.edu/newsroom/releases/2018/Q2/farmers-drop-organic-labels-over-certification-process,-access-to-markets,-study-says.html
*Zie ook ons nieuwsartikel van 27.11.2017 “Bio is niet beter”
Bestrijdingsmiddel Vitisan toegestaan in biologische fruitteelt
Ook dit jaar staat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit het biologische fruittelers toe om gedurende het teeltseizoen 2018 voor de bestrijding van fruitschurft gebruik te maken van het bestrijdingsmiddel Vitisan. Dit, door Nieuwe Oogst gepubliceerd artikel op 18 april 2018, is op hun site na te lezen.
www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/04/18/vitisan-beschikbaar-voor-biologische-bestrijding-fruitschurft
19 april 2018| Bron: Nieuwe Oogst
Biologische producten zijn niet vrij van ziekmakende bacteriën
Listeria, salmonella en E.coli zijn veel voorkomende ziekmakende bacteriën.
Deze bacteriën komen ook voor op biologische groenten en fruit en kunnen ernstige voedselvergiftiging veroorzaken.
Listeria besmetting
De Listeria monocytogenes bacterie zit in de darmen van mensen en dieren. Ook is de bacterie te vinden in de grond, het oppervlaktewater, in de keuken en in de koelkast. En ja, zelfs in de diepvries weet deze bacterie zich te vermenigvuldigen! De Listeria is gevaarlijk als het in grote hoeveelheden aanwezig is. Rauwe groenten en fruit behoren tot de risico groep; daarom altijd wassen voor consumptie. Een besmetting met Listeria is lastig te achterhalen, terwijl men er ernstig ziek van kan worden.
Salmonella besmetting herkennen
Een salmonella besmetting kan resulteren in misselijkheid, overgeven, buikpijn, koorts en (bloederige) diarree. Deze symptomen doen zich meestal binnen 12 tot 72 uur na blootstelling aan de bacterie voor. De meeste mensen worden vanzelf weer beter, maar vooral mensen met een verminderde weerstand kunnen ernstig ziek worden van de bacterie. Als je na het eten van een product deze symptomen hebt, neem dan contact op met een dokter.
E.coli
Een E.coli besmetting uit zich vaak in misselijkheid, braken en diarree. Het in acht nemen van goede hygiëne is belangrijk, vooral ook omdat E.coli zich snel via kruisbesmetting verspreidt. Na toiletbezoek en contact met dieren de handen goed wassen. Wees voorzichtig met (open)zwemwater.
29 maart 2018 | Raadpleeg de website van de NVWA en het RIVM voor meer informatie.
VegaMania en Excealoe op Biobeurs 2018
De Aloë Vera producten van Excealoe worden op 17 en 18 januari op de Biobeurs 2018 gepresenteerd. Onder de naam ALOE YES wordt een uitgebreid assortiment van food en non-food producten geleverd. Lees verder door op onderstaande link te klikken.
http://www.biojournaal.nl/artikel/27936/Alo%C3%AB-Vera-producten-van-Excealoe-nieuw-op-Bio-beurs
“Meer dan 50 procent van de bio-aardappeloogst gaat verloren”
Op de weg van de akker naar het bord van de eindverbruiker gaat meer dan de helft van de aardappeloogst verloren. De verliezen ontstaan over de gehele toegevoegde waardeketen, dus bij de producenten, de groothandel en retailers, de verwerkers en de consumenten. Dat toont een Zwitsers onderzoek van Agroscope en ETH Zürich. Optimalisering en gedragsveranderingen zijn de oplossing.
De cijfers zijn verbazingwekkend: bij conventioneel geteelde consumptieaardappelen gaat 53 procent verloren, bij biologisch geproduceerde aardappelen zelfs 55 procent.
Het op 6 december 2017 door het Biojournaal gepubliceerde bericht is via onderstaande link verder te lezen www.biojournaal.nl/artikel/27688/Meer-dan-50-procent-van-de-bio-aardappeloogst-gaat-verloren
Bio is niet beter
Bio is niet beter voor het milieu, niet beter voor je gezondheid en zeker niet voor je portemonnee.
De voordelen van biolandbouw worden overschat.
Biolandbouw lijkt op het eerste gezicht beter voor de biodiversiteit, maar een groot probleem van de biolandbouw vormt het landgebruik. Biolandbouw heeft ongeveer een vijfde lagere opbrengsten. Je hebt dus meer grond nodig voor dezelfde hoeveelheid voeding. Als we meer bio voeding eten, hebben we meer grond nodig. Dat leidt tot extra ontbossing en minder natuurgebied.
VERVUILING DOOR GIFTIGE PESTICIDEN
De meeste consumenten die biologische voeding kopen, denken dat biolandbouw geen gebruik maakt van schadelijke pesticiden. Biologische groenten hebben iets hogere risico’s op besmettingen met schadelijke bacteriën zoals E.coli omdat de biolandbouw vaker gebruik maakt van onbehandelde dierlijke mest. Ook biologisch vlees bevat iets vaker schadelijke bacteriën omwille van het lagere gebruik van antibiotica in de bio veeteelt.
Vaak beweren consumenten dat bio voeding beter smaakt. Dat is een illusie. Uit blinde testen blijkt dat consumenten niet weten welk product biologisch is. Zodra ze geloven dat een product biologisch is, vinden ze het lekkerder, zelfs als ze werden wijsgemaakt dat het product biologisch is.
27.11.2017 |Het artikel van EOS Wetenschap is voor de leesbaarheid door VegaMania bewerkt. Het volledige artikel kunt u op de site van EOS lezen https://www.eoswetenschap.eu/natuur-milieu/bio-niet-beter
Koper is een biopesticide
Bioboeren gebruiken geen chemische pesticiden, wel natuurlijke middelen om hun teelten te beschermen tegen ziekten en plagen. “Maar natuurlijk is niet per definitie beter of onschadelijk”, merkt wetenschapsjournalist Dieter De Cleene (EOS) op. “Verschillende in de biolandbouw toegestane middelen breken trager af, zijn giftiger en schadelijker voor nuttige insecten dan sommige chemische producten. Vooral koper komt daarbij in beeld omdat het een zwaar metaal is dat zeer traag afbreekt in de bodem.
Het door EOS Wetenschap gepubliceerde artikel is voor de leesbaarheid door VegaMania bewerkt. Het volledige artikel is via onderstaande link te lezen.
23 november 2017 | Publicatiebron: www.vilt.be/koper-is-een-biopesticide-dat-vraagt-om-een-alternatief
Massaal dierenleed bij productie Italiaanse biologische kaasspecialiteiten
CIWF bezocht negen bedrijven, waaronder één biologische, waar melk wordt geproduceerd voor Parmezaanse kaas en Grana Padano.
De dieren stonden op vieze betonnen vloeren en kwamen nooit in de wei.
Ook werden verwondingen aangetroffen als gevolg van ongeschikte stallen, evenals pootproblemen en kreupele dieren. Op de betonnen vloeren die besmeurd zijn met uitwerpselen en urine glijden de koeien makkelijk weg.
Bron: CIWF, 25 november 2017
https://www.ciwf.nl/nieuws/2017/11/massaal-dierenleed-bij-parmezaanse-kaas-en-grana-padano
Voor je gezondheid hoef je niet voor biologische producten te kiezen
BESTRIJDINGSMIDDELEN OP GROENTEN EN FRUIT
Uit onderzoek bleek afgelopen week dat aardbeien uit de supermarkt vaak meer bestrijdingsmiddelen bevatten dan andere groente- en fruitsoorten. Maar hoe erg is dat? Welke mythen over het bespuiten van groente- en fruit kloppen niet, en welke veelgehoorde beweringen hierover zijn wel waar? NU.nl legde deze acht stellingen voor aan experts.
1. Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor de gezondheid: feit/fabel
2. Biologische groente en fruit zijn gezonder: fabel
3. Op fruit zitten meer bestrijdingsmiddelen dan op groente: fabel
4. Als je groente en fruit wast zijn alle bestrijdingsmiddelen verdwenen: fabel
5. Voorgewassen groente zijn al vrij van bestrijdingsmiddelen: fabel
6. Het is altijd goed om je fruit te schillen: fabel/feit
7. Als je groentes kookt verdwijnen de bestrijdingsmiddelen: fabel
8. Je kunt makkelijk achterhalen welke bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt: fabel
De antwoorden op de stellingen zijn door VegaMania verkort overgenomen. Het volledige artikel is na te lezen op www.nu.nl/eten-en-drinken/4998548/feit-of-fabel-moet-weten-bestrijdingsmiddelen-groente-en-fruit.html
1. Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor de gezondheid: feit/fabel
Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij Het Voedingscentrum: “Of een stof giftig is of niet heeft alles te maken met de hoeveelheid. Daarom zijn er voor bestrijdingsmiddelen strenge limieten vastgesteld voor de hoeveelheid die nog op een product mag zitten.
Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie aan de Universiteit van Utrecht: “Alles is giftig, het hangt er alleen van af hoeveel je binnen krijgt, maar dat geldt ook voor inname van te veel zout en peper.”
2. Biologische groente en fruit zijn gezonder: fabel
Van der Vossen: “Voor je gezondheid hoef je niet voor biologisch eten te kiezen. Wel kun je voor biologisch kiezen als je wilt dat er minder soorten bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Bij de teelt van biologisch eten wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp, bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong en mechanische bestrijding, zoals wieden van onkruid.”
Van den Berg: “Bij de stoffen die tegenwoordig gebruikt worden is al goed getest of ze bijvoorbeeld kankerverwekkend voor de mens kunnen zijn. De stoffen die dat waren, zijn allemaal al uit de handel gehaald. Wat betreft de menselijke risico’s maakt het dus niet veel uit of je biologisch gezond of normale vruchten en groente eet. Want beide zouden veilig moeten zijn voor je gezondheid.
3. Op fruit zitten meer bestrijdingsmiddelen dan op groente: fabel
Van der Vossen: “Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen groente en fruit. Wel wordt gekeken naar de hoeveelheid van een bestrijdingsmiddel die op producten is toegestaan.
4. Als je groente en fruit wast zijn alle bestrijdingsmiddelen verdwenen: fabel
Van der Vossen: “De resten bestrijdingsmiddelen die nog over zijn zitten op of in het product. Het wassen van groente en fruit helpt vaak niet om de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen te verminderen. Veel gewasbeschermingsmiddelen zijn juist zo gemaakt dat ze ook tegen een regenbui moeten kunnen.”
Van den Berg: “..toxicologisch gezien hoef je ze voor wat betreft de pesticiden niet te wassen.”
5. Voorgewassen groente zijn al vrij van bestrijdingsmiddelen: fabel
Van der Vossen: “Er is geen verschil tussen voorgewassen producten of losse groente en fruit. Veel bestrijdingsmiddelen trekken verder het product in dan alleen de schil, dus je kan het niet afwassen.”
Van den Berg: “Je wast ze eigenlijk alleen voor je eigen geruststelling om eventuele insecten of zand eruit te halen.”
6. Het is altijd goed om je fruit te schillen: fabel/feit
Van der Vossen: “Fabel. Het is niet nodig groente en fruit te schillen of te wassen om de resten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen.”
Van den Berg: “Feit. Dat heeft zeker zin, al gebeurt dit vaak uit angst. Wanneer je peren of appels schilt haal je het kleine beetje dat er nog aan bestrijdingsmiddelen kan zitten vrijwel helemaal weg. Dat geldt alleen niet voor de bestrijdingsmiddelen die binnen in de groenten of het fruit zitten.”
7. Als je groentes kookt verdwijnen de bestrijdingsmiddelen: fabel
Van der Vossen: “Het hangt van het middel af, maar veel zijn hittebestendig. Dus door groente en fruit te koken verdwijnen de bestrijdingsmiddelen niet uit het product.”
Van den Berg: “Je moet dat per stof bekijken. Als je echt zeker wilt zijn dat de restjes aan de buitenkant van een product nog verder worden verminderd dan kan je het beste wassen en schillen, maar honderd procent zal nooit lukken.”
8. Je kunt makkelijk achterhalen welke bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt: fabel
Van der Vossen: “In de wet staat duidelijk welke bestrijdingsmiddelen in welke hoeveelheden gebruikt mogen worden. Er zijn veel stoffen toegelaten, maar deze zijn niet terug te vinden op het etiket.”
Van den Berg. “Onmogelijk. Dat zal je als consument nooit weten. Deze gegevens worden niet bekendgemaakt, tenzij toevallig een partij van groente en fruit gemeten is door een instituut als bijvoorbeeld de NVWA. Niet elke aardappel of aardbei kan immers worden doorgemeten.”
Bron: NU.nl, publicatiedatum 12 november 2017
Het volledige artikel is na te lezen op www.nu.nl/eten-en-drinken/4998548/feit-of-fabel-moet-weten-bestrijdingsmiddelen-groente-en-fruit.html
VegaMania op Biobeurs 2018
VegaMania zal in januari 2018 weer aanwezig zijn op de Biobeurs 2018 te Zwolle!
“Organic farming causing harm to farmers. It’s a western concept”, says agriculturist
The state government is doing great harm to both farmers and the environment by blindly following organic farming, said noted agriculturist and Padma Shri awardee Subhash Palekar on Saturday.
Palekar is the inventor of zero budget natural farming (ZBNF), a method in which no fertilisers, insecticides or pesticides are used.
Criticising state government’s drive to spread organic farming, Palekar said, “This kind of farming destroys humus, leads to emission of greenhouse gases, creates heat in the soil and costs higher. Being a western concept, it is ‘videshi’, not ‘swadeshi’.”
For further reading the article that was published in New Indian Express on 25 June 2017, please click on below link.
http://www.newindianexpress.com/cities/bengaluru/2017/jun/25/organic-farming-causing-harm-to-farmers-says-agriculturist-1620673
CAUVIN OILS op SIAL2016 met twee nieuwe oliën
Inca Inchi oil
Fruitée vert extra virgin Olive oil
SIAL2016 HAL 5A STAND S036 Parijs 16–20 OKTOBER 2016
CAUVIN OILS, de Franse marktleider in speciale oliën, azijn en vinaigrettes, heeft vorige maand twee nieuwe smaken aan haar olie assortiment toegevoegd. Voor de discovery oils is dat de Virgin Organic Inca Inchi oil gemaakt van pinda’s uit Peru. Deze pinda’s – ook wel Inca pinda’s genoemd – zijn rijk in olie en worden reeds eeuwenlang door de Inca’s in het Amazonegebied verbouwd op 1700 meter hoogte en geroosterd gegeten. CAUVIN heeft van deze biologisch verbouwde pinda’s een mooie bijzondere olie gemaakt, welke vooral geschikt is voor koude gerechten zoals salades en het op smaak brengen van soep en sauzen.
Aan het extra virgin olive oil assortiment is de Fruitée vert extra virgin Olive oil toegevoegd. Het is een 100% Italiaanse olie van groene fruitige olijven uit de streek Puglia, die het vooral bij liefhebbers van een nadrukkelijk aanwezige geur en smaak goed zal doen. Vanwege haar karaktereigenschappen komt deze Fruité vert extra virgin Olive oil het beste tot haar recht in salades, visgerechten, gemengde groentes en gekookte en gefrituurde gerechten.
VegaMania op VeggieWorld 2016http://www.biojournaal.nl/artikel/21813/Eerste-VeggieWorld-in-Utrecht-5-6-maart
VegaMania introduceert VeggieBel producten
VegaMania op de Biobeurs 2016
Biojournaal: VegaMania introduceert Puffins fruitsnacks
http://www.biojournaal.nl/artikel/21392/Vruchtensnack-Puffins-nu-ook-in-Nederland-verkrijgbaar
Biojournaal: VegaMania introduceert Cauvin oliën, azijnen en vinaigrettes
http://www.biojournaal.nl/artikel/21429/Biologische-oliën-en-dressings-van-Cauvin-op-de-Nederlandse-markt
Links
Voedselveiligheid www.voedingscentrum.nl
Nederlandse Voedsel en warenautoriteit www.nvwa.nl
www.rivm.nl
Europese Authoriteit Voedselveiligheid www.europa.nu.nl
European Food Safety Authority EFSA www.efsa.europa.eu
Food & Drink Federation
http://www.fdf.org.uk/corporate_pubs/brc-free-from-guidance.pdf
Foodwatch www.foodwatch.org